11. dec, 2016

Tips, cursussen, workshops, webinars voor schrijvers

Tussen het schrijven en uitgeven van een boek zijn alle voorkomende emoties wel gepasseerd. Je was enthousiast toen je de eerste hoofdstukken schreef. Werd blij van de positieve reacties. Trok misschien wel gefrustreerd aan je haren op het moment dat het niet vorderde, je een writersblock ervoer of gewoonweg de tijd niet had al je ideeën uit te werken. En tot slot het gevoel na voltooïng van je meesterwerk, dat gevoel is moeilijk te omschrijven.

Persoonlijk had ik tranen in mijn ogen toen ik het voor het eerst opstuurde naar een uitgever. 
Als je dan denkt dat alles erop zit, en je gewoon achterover kan gaan zitten en afwachten tot de ze in rijen van twee aansluiten om je boek te kopen. Dan kan je er niet meer naast zitten.
In werkelijkheid zal je na lange tijd wachten verschillende afwijzingen krijgen en uiteindelijk selfpublishing overwegen of in zee gaan met een uitgever die zegt uitgever te zijn, maar bar weinig voor je kan betekenen. Geldt dat voor iedereen? Nee! maar we spreken niet voor niks over the lucky few! 

Wist ik dit allemaal toen ik een boek schreef? Nee, net zoals vele andere schrijvers had ik geen idee wat boekhandelskortingen, marketingplannen en andere termen in hielden toen ik mijn contract met een uitgever tekende.
Maar ik ben niet het type dat achterover leunt en afwacht. Ik ben op onderzoek uitgegaan, lees veel over het onderwerp. Heb cursussen en workshops overwogen en vele vele tips gelezen.
En dan kom je uit op het onderwerp wat ik vandaag wil bespreken.
Waar geef je je geld aan uit, want alles kost geld. Er zijn maar weinig gratis tips te vinden en of je er iets aan hebt, laat ik maar even in het midden.
Als ik een webinar volg of tips lees kijk ik altijd naar het succes van de persoon die deze geeft. En tot mijn grote verbazing was het succes van de tips en trucjes meester van een van de laatste webinars die ik volgde, zelf niet heel erg succesvol volgens meneer Google.
Een andere schrijver die naar eigen zeggen bijna 20 boeken had uitgegeven gaf zich uit als coach en schrijfadviseur en spuwde op een dusdanige manier zijn gal op een facebookpagina over de uitgeverswereld en vroeg tips hoe we meer geld met onze boeken konden verdienen dat ik zeker weet dat ik nooit in de verleiding zal komen enig boek van hem te lezen of enige tip van hem aan te nemen. 

Maar zijn er dan wel goede coaches en adviseurs. Oh zeer zeker wel, maar bovenstaande personen zorgen er wel voor dat schrijvers zoals ik argwanend zijn om tegen betaling met iemand in zee te gaan. Zeker omdat schrijven voor mij nog steeds een uit de handgelopen hobby is. Wil ik er niet verder in komen dan? Jawel! En daarom ben ik ook heel druk bezig met kennis te vergaren. 
Inmiddels heb ik besloten dit blog ook te gaan gebruiken om die kennis te gaan delen. Mijn eigen missers op dit vlak, maar ook mijn successen te delen. 

Ben jij ook bezig met schrijven, hou mijn blog in de gaten. Ik beloof niks maar wie weet steek je er iets van op.